Språk/language:

Gustav Malja ett av flera offer i punkteringsdrabbat Monza-race

Gustav Malja tvingades bryta helgens Porsche Mobil 1 Supercup-race på Monza med punktering, i ett lopp där nästan en tredjedel av fältet drabbades av spektakulära däckseparationer på kalenderns snabbaste bana.
 
Malja inledde söndagens race på den italienska höghastighetsbanan utanför Milano från 13:e plats bland 29 startande, men stötte ihop med hemmaföraren Alberto Cerqui på öppningsvarvet och spenderade majoriteten av loppet strax utanför poängplats (topp 15).
 
Efter en relativt statisk mittfas blev avslutningen av racet sedan desto mer händelserik; en rad dramatiska däckexplosioner ställde plötsligt saker och ting på sin spets, när stora gummisjok slets itu i farter på över 200 km/h.

Marius Nakken, Mikkel O. Pedersen, Larry ten Voorde, Josh Webster, Zaid Ashkanani och Nicolas Misslin hörde till dem som drabbades, och ut på det allra sista varvet tvingades också Malja parkera sin Project 1-Porsche med punkterat bakdäck.

Österrikaren Thomas Preining tog hem segern före tyske BWT Lechner-kollegan Michael Ammermüller.

– Tråkigt att behöva bryta här på Monza, men vi kunde se att det var stora påfrestningar på däcken och i mitt fall var det nog en kombination av faktorer som gjorde att det brastsäger Gustav Malja. Jag kände att bilen blev instabil efter sammanstötningen med Cerqui på första varvet – den blev svampig i kurvorna och jag förlorade mycket tid – men det kan nog också ha hängt ihop med de inställningar vi och många andra hade på just den här banan. Tråkigt att inte ha kunnat göra sig själv rättvisa.

Malja tycker dock ändå att besöket i Italien överlag markerat ett steg framåt jämfört med förra helgens tävlingar på belgiska Spa-Francorchamps.

– Träningen i regnet i fredags var positiv, avslutar Malja. Jag låg femma fram till slutet när de andra gick ut på ett nytt set däck, vilket vi avstod från, och körningen kändes riktigt bra i vätan. Till kvalet hade det torkat upp och det var första gången för mig i torrt i den här bilen på den här banan. De andra teamen har testat här tidigare i år, men inte vi, så med tanke på förutsättningarna var jag ganska nöjd med kvalet också – bara några tiondelar till topp fem. Jag tycker att det rent insatsmässigt var en av mina bättre helger i Supercupen, även om slutresultatet inte blev vad vi hade hoppats.   

Helgens deltävling på Monza var säsongens näst sista för Porsche Mobil 1 Supercup. Finalen avgörs i Mexico City i slutet av oktober.

Gustav Malja återvänder dock till kupén i sin Porsche 911 GT3 Cup redan nästa helg på tyska Sachsenring, då i Porsche Carrera Cup Deutschland.