Språk/language:

Monza nästa stopp för Gustav Malja

Gustav

Från en klassisk racingarena, direkt vidare till nästa: det är snabba ryck – på alla tänkbara sätt – för Gustav Malja och hans konkurrenter i FIA F2 Championship just nu, när fältet tar mark på legendariska Autodromo Nazionale Monza i Italien bara några dagar efter den senaste deltävlingen i belgiska Spa.

21-årige Malja seglar in i helgens Formel 2-tävlingar med vind i ryggen. En fjärdeplats både i kvalet och i det första av de två race som kördes på Spa bådar gott inför den stundande sammandrabbningen på Monza – en av världens äldsta racerbanor, invigd för snart ett hundra år sedan (1922).

– Både Spa och Monza är två riktiga klassiker, och under den här delen av säsongen får man verkligen se motorsporten från sin bästa sida, säger Gustav Malja. Det är alltid fullt med folk på läktarna – och på Monza ligger det verkligen något speciellt i luften. Det är en plats som andas historia, och det känns. Jag var på pallen där i fjol i GP2 och älskar stämningen, så det ska bli härligt att komma tillbaka.  

Med en layout bestående till största del av långa raksträckor är Monza den allra snabbaste banan på kalendern. Formel 2-bilarna – bestyckade med drygt 610 hästkrafter starka V8-motorer – når här säsongens högsta toppfart på cirka 330 km/h, inte sällan i hjul-mot-hjul-situationer där bara centimetrar skiljer dem åt utmed de långa fullgaspartierna.

Tvära chikaner och hårda inbromsningar ser samtidigt till att omkörningsmöjligheterna är goda, vilket öppnar upp för större strategiska valmöjligheter och tight racing. Luftmotståndet på rakorna gör det dessutom svårt att öppna upp en lucka och dra ifrån bilarna närmast bakom.

– Kvalet är alltid viktigt i all formelbilsracing, men jag gillar Monza just därför att allt kan hända när det väl blir dags för race, avslutar Malja. Det dyker alltid upp möjligheter, speciellt i så pass långa race på nästan en timme som vi kör i Formel 2. Det gäller att kunna läsa loppet och använda slipstreamingen till sin fördel för att ta sig fram, om man nu inte skulle kvala in i toppen. Jag tror att Monza kommer att passa oss bra och jag ser fram emot en stark helg. 

Gustav Malja slutade trea i det första racet på Monza förra året, och följde sedan upp det resultatet med en sjundeplats (trots en tiosekunders tidsbestraffning) i söndagens avslutande heat – som för övrigt vanns av skåningens nuvarande team Racing Engineering.

F2-helgen i Italien följer det vanliga tidsschemat, med fri träning och kval på fredag följt av ett race vardera på lördag respektive söndag.

 

TIDSSCHEMA
(svensk tid)

FIA F2 Championship – Rd. 9
Autodromo Nazionale Monza

Fredag 1 september
Fri träning: 11.55
Kval: 16.20

Lördag 2 september 
Race 1: 16.00

Söndag 3 september
Race 2: 10.15

 

TV-TIDER

Race 1 (lördag)
LIVE, Viasat Motor, 15.55
REPRIS, Viasat Motor, 21.15

Race 2 (söndag)
LIVE, Viasat Motor, 10.10