Språk/language:

Topp tio för Malja i Supercup-finalen

Gustav Malja avslutade sin debutsäsong i Porsche Mobil 1 Supercup med en niondeplats som bästa resultat i helgens stora final vid Formel 1-evenemanget på Autódromo Hermanos Rodríguez i Mexico City.

Malja slutade nia i det första av finalhelgens två race på lördagen, och blev sedan klassificerad som 18:e efter en bestraffning i det avslutande heatet på söndagskvällen svensk tid.

Maljas niondeplats i Race 1 levererades trots en trasig kylare, som skadades när Malja stötte ihop med österrikaren Thomas Preining – som för en dryg månad sedan utropades till mästare i systerserien Porsche Carrera Cup Deutschland – i trängseln ner mot första kurvan. Malja var under en period i början av loppet uppe på sjätte plats, men tvingades sedan slå av på tempot med läckande kylarvatten.

I Race 2 startade Malja tia, men tappade fyra placeringar under ett stökigt förstavarv. Skåningen lyckades senare ta tillbaka två positioner, bland annat genom en bestämd omkörning på flerfaldige racesegraren Jaap van Lagen, och tog till slut målflagg som 12:a i säsongens sista heat.

Efter målgång tilldelades Malja dock tio sekunders tidstillägg för tjuvstart, vilket förpassade honom till 18:e plats i den slutgiltiga resultatlistan.

– Jag är nöjd med min prestation den här helgen, och det har varit väldigt kul att få komma hit till Mexiko och köra på den här banan för första gången, säger Gustav Malja. Det första racet var en stor utmaning, där jag var tvungen att försöka ta bilen i mål med läckande kylare och samtidigt försvara min position i topp tio. Jag är glad att jag lyckades med det. Race 2 dikterades tyvärr av första varvet och av bestraffningen efter målgång, men det är som det är. Det var ändå ett OK race för min del.

Mest nöjd är Malja dock med farten i lördagens kval, där han trots tidigare total avsaknad av bankännedom slog till med ett varv bara knappt fyra tiondelar från pole position – och endast en ynka tiondel från andra startled.

– Det var otroligt jämnt i kvalet, oväntat jämnt på en så här pass lång och teknisk bana, men jag är väldigt nöjd med den fart jag hade där, fortsätter Malja. Jag känner att jag har hittat vissa verktyg mot slutet av säsongen som har låst upp en hel del potential. Jag fick min första pallplats senast på Hockenheim i tyska cupen, och nu gjorde jag mitt bästa Supercup-kval och race här i Mexiko, så utvecklingen har varit mätbar. Tack till mitt team, Project 1, för en väldigt givande säsong. Inför i år hade jag bara tävlat i formelbil, men nu har jag fått upp ögonen för en helt annan typ av racing i en helt annan typ av bil. Det har varit utvecklande och definitivt väldigt kul! 

Malja har under sin debutsäsong i sportbilsracing kört hem en pallplats, alltså inkasserad vid förra månadens Porsche Carrera Cup Deutschland-final på Hockenheim.

Årets Porsche Supercup-titel landar hos tyske Michael Ammermüller, som via en tredjeplats i söndagens final därmed försvarar sitt guld från 2017. Gustav Malja blir 14:e man i slutsammandraget.